Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1 kg ziemniaków
1 łyżka mąki
2 sztuki jajka
1 sztuka cebula
sól
pieprz
olej
- Sos pieczarkowy
200 g pieczarek
1 sztuka cebula
1-2 łyżki masła
2 łyżki mąki
8 łyżek śmietany 18%
1 kostka warzywna
6-8 sztuk ogórków kiszonych
1 pęczek szczypiorku
słodka papryka mielona
maggi
pieprz ziołowy
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki i cebulę obierz, umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj mąkę, jajka, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj. Z uzyskanej masy smaż na rozgrzanym oleju duże placki.
- Sos: Pieczarki umyj, pokrój w półplasterki i uduś na maśle. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do pieczarek. Podlej wszystko wodą, dodaj kostkę warzywną. Na końcu dodaj 4 łyżki śmietany wymieszanej z mąką. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i maggi.
- Na talerzach układaj piramidę z usmażonych placków, przekładając placki sosem pieczarkowym i plastrami ogórka. Wierzch torciku udekoruj plastrami ogórka i posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka