Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 4 osób
Składniki
- 300 g karczochy
krojone w słoiku - Ponti - 2 puszki pomidory krojone
Valfrutta - 1 ząbek czosnek
- 1 garść bazylia
świeże listki - 1 łyżka oliwa z oliwek
Olitalia - 150 g ser ricotta
- 1 sztuka jajko
- 30 g ser parmezan
tarty - 30 g bułka tarta
- 1 sztuka cukinia
mała - 1 sztuka marchewka
mała - 1/2 sztuki cytryna
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karczochy pokrój w drobną kosteczkę. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Składniki umieść w misce. Wbij jajko, dodaj ricottę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie, ale szerokie plastry. Okrągłe foremki ( lub kokilki) wysmaruj oliwą i rozłóż na ich brzegach plasterki warzyw. Wnętrze foremek wypełnij przygotowana wcześniej masą. Piecz w piekarniku, w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
- W małym garnuszku rozgrzej oliwę z oliwek. Zarumień rozdrobniony czosnek. Przelej do garnuszka pomidory, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut na dużym ogniu, doprowadź do gęstej konsystencji. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną drobno bazylię.
- Upieczone tartaletki z karczochów podawaj z sosem pomidorowym.