Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
1 sztuka bochenek okrągłego chleba
- Pasta nr 1
100 g serka śmietankowego
1 łyżka masła
1 sztuka burak
1 łyżeczka chrzanu
sól
biały pieprz
- Pasta nr 2
100 g serka śmietankowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 główki brokułu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
- Pasta nr 3
100 g serka śmietankowego
8 sztuk rzodkiewek
1 sztuka mały ząbek czosnku
sól
pieprz
fasolka mung
kilka listków rukoli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraka gotuj w łupinie przez 60 minut. Następnie wyjmij z wrzątku, przestudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Do miseczki przełóż ser, dodaj miękkie masło, chrzan, dopraw, utrzyj na gładką masę i wymieszaj z buraczkami.
- W drugiej misce wymieszaj serek z jogurtem i przyprawami. Brokuł oczyść, podziel i ugotuj. Ostudź i połącz z serkiem.
- W trzeciej miseczce połącz serek z posiekanymi rzodkiewkami, czosnkiem i przyprawami.
- Na chlebie połóż talerzyk, ostrym nożem odetnij wystające części, przekrój w porzek na 3 części. Każdy z blatów posmaruj jedną pastą.
- Wstaw do lodówki na 30 minut. Wierzch udekoruj rukolą i fasolką mung.
Źródło przepisu: moje smaki życia