Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- 1 sztuka bochenek okrągłego chleba
- Pasta nr 1
- 100 g serka śmietankowego
- 1 łyżka masła
- 1 sztuka burak
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól
- biały pieprz
- Pasta nr 2
- 100 g serka śmietankowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 główki brokułu
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- Pasta nr 3
- 100 g serka śmietankowego
- 8 sztuk rzodkiewek
- 1 sztuka mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- fasolka mung
- kilka listków rukoli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraka gotuj w łupinie przez 60 minut. Następnie wyjmij z wrzątku, przestudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Do miseczki przełóż ser, dodaj miękkie masło, chrzan, dopraw, utrzyj na gładką masę i wymieszaj z buraczkami.
- W drugiej misce wymieszaj serek z jogurtem i przyprawami. Brokuł oczyść, podziel i ugotuj. Ostudź i połącz z serkiem.
- W trzeciej miseczce połącz serek z posiekanymi rzodkiewkami, czosnkiem i przyprawami.
- Na chlebie połóż talerzyk, ostrym nożem odetnij wystające części, przekrój w porzek na 3 części. Każdy z blatów posmaruj jedną pastą.
- Wstaw do lodówki na 30 minut. Wierzch udekoruj rukolą i fasolką mung.
Źródło przepisu: moje smaki życia