Dzisiaj jest: Środa, 04.12.2024 Imieniny: Barbary i Piotra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tortellini z cukinią i pomidorami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tortellini z cukinią i pomidorami to danie inspirowane kuchnią włoską. Z uwagi na różnorodność farszy w tortellini danie można przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 500 g  tortellini
    ugotowane, z farszem grzybowym
  • 1 sztuka  cebula
  • 4 ząbki  czosnek
  • 2 sztuki  cukinia
    małe
  • 250 g  pomidorki koktajlowe
  • 1 łyżka  oliwa z oliwek
  • 50 g  ser parmezan
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Tortellini wrzuć na chwilę do osolonego wrzątku, by je podgrzać. Następnie odcedź i odstaw do ocieknięcia. Zachowaj odrobinę wody, w której się podgrzewały tortellini.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Cukinie umyj i obieraczką do ziemniaków pokrój w długie, cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe opłucz i przekrój. Parmezan zetrzyj na duże wiórki.
  3. Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojoną cukinię oraz pomidorki. Całość podgrzewaj przez chwilę. Następnie zawartość patelni wymieszaj z tortellini. Podlej wszystko odlaną wcześniej wodą z gotowania makaronu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podgrzej.
  4. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, posypane wiórkami parmezanu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE