Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
250 g tortellini
10 sztuk pomidorków koktajlowych
olej do smażenia
1/2 sztuki cebuli
świeżo mielona sól
świeżo mielony czarny pieprz
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki startego sera żółtego
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
natka pietruszki do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Tortellini ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i chwilę razem wszystko podsmaż. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Pietruszkę umyj, posiekaj i wrzuć do miseczki. Dodaj posiekane orzechy włoskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty ser i oliwę. Zmiksuj wszystko na gładki sos. Tak przygotowane pesto dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ugotowane tortellini połącz z pesto, dodaj podsmażone z cebulką pomidorki. Wymieszaj wszystko.
- Przed podaniem danie udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników