Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki placki tortilli
200 g kasza gryczana
1 sztuka papryka żółta
8 sztuk pomidorki koktajlowe
2 ząbki czosnek
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżeczka papryka ostra
kolendra
do smakusól
do smakupieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie stosując się do instrukcji na opakowaniu. Żółtą paprykę kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej dwa ząbki drobno posiekanego czosnku i delikatnie podsmażamy. Dodajemy pokrojone warzywa i całość dusimy 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
- Patelnię stawiamy z powrotem na mały ogień i podsmażamy 5 minut cały czas mieszając. W tym czasie opiekamy tortille. Możemy to zrobić w piekarniku - po uprzednim zwilżeniu placków wodą, aby stały się elastyczniejsze. Przekładamy tortille na talerz.
- Na każdą nakładamy kilka łyżek kaszy z warzywami i posypujemy kolendrą. Tortillę zawijamy i spinamy wykałaczką.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl