Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 450 g ziemniaki
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka papryka czerwona
- 3 łyżki olej rzepakowy
- 4 sztuki jajka
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1/2 pęczki natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w pierścienie. Paprykę oczyść i pokrój w paski.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, paprykę i ziemniaki. Smaż wszystko na małym ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
- W dużej misce roztrzep jajka z solą i pieprzem, wymieszaj je z posiekaną natką pietruszki. Gdy warzywa na patelni ostygną, przełóż je do masy jajecznej i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej. Wlej masę z warzywami i smaż na małym ogniu przez 8 minut, aż jajka się zetną. Następnie odwróć tortillę na drugą stronę i smaż jeszcze 3 minuty. Przed podaniem pokrój na trójkąty.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia