Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 sztuki średnie czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 4 sztuki jajka
- garść rukoli
- 2 łyżki śmietany
- 2-3 sztuki gałązki natki pietruszki
- 8 łyżek mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj, obierz, i ugotuj. Cebule oraz czosnek obierz. Czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w piórka.
- Ziemniaki odcedź, ostudź i pokrój w plasterki. Przełóż je do miski i dopraw solą oraz pieprzem.
- Do ziemniaków dodaj czosnek i cebulę. Jajka rozkłóć ze śmietaną, mąką, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
- Warzywa dokładnie wymieszaj z powstałą masą jajeczną. Uważaj, by zbytnio nie rozdrobnić ziemniaków.
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, po czym wrzuć masę ziemniaczaną. Przykryj i smaż na małym ogniu przez 15 minut.
- Gdy wierzch tortilli się zetnie, obróć ją na drugą stronę za pomocą pokrywki i podsmaż. Podawaj z rukolą.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku