Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g ziemniaki
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka papryka czerwona
- 7 sztuk jajka
- 2 łyżki olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plasterki i przełóż do garnka. Zalej zimną wodą, dopraw solą i gotuj przez 6 minut. Odcedź.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka. Paprykę oczyść z nasion, pokrój w paski. Jajka wbij do miski, dopraw solą oraz pieprzem i rozkłóć.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z papryką. Następnie dodaj ziemniaki i smaż razem, aż się lekko zezłocą. Wlej jajka, szybko wymieszaj z warzywami i smaż na średnim ogniu.
- Gdy omlet się zetnie od spodu, podważ go ze wszystkich stron i smaż jeszcze chwilę.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia