Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka i 1/2 kg ziemniaków
- 1 sztuka jajko
- mąka ziemniaczana
- sól
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź, przeciśnij przez praskę. Następnie ugnieć ziemniaki w misce i podziel na 4 równe części. 1/4 wyjmij i rozłóż równomiernie na pozostałych, a lukę wypełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj jajko, sól i wyrób gładkie ciasto.
- Z ciasta formuj kulki, zrób w środku dziurkę palcem. Włóż na lekko osolony wrzątek z łyżeczką oleju. Gotuj do wypłynięcia.
Źródło przepisu: Przyslij przepis