Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 200 g makaron tagliatelle (wstążki)
szerokie - 2 sztuki cukinia
młoda - 2 sztuki marchew
młoda - 2 ząbki czosnek
- 5 gałązek tymianek
świeży - 100 ml wino białe wytrawne
- 3 łyżki oliwa
+do skropienia - 1 garść ser grana padano
w płatkach - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź.
- Marchew oraz cukinię umyj, osusz i pokrój wzdłuż na długie, cienkie wstążki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż na niej marchew z cukinią. Po 2 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany tymianek.
- Po chwili podlej wszystko winem. Duś pod przykryciem przez 4 minuty, aż większość płynu odparuje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Patelnię zdejmij z ognia, wrzuć makaron i wymieszaj całość. Nałóż porcje na talerze, skrop oliwą i posyp płatkami sera.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia