Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Trójkolorowe wstążki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Trójkolorowe wstążki to oryginalny pomysł na wegetariańskie danie z makaronem.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 200 g  makaron tagliatelle (wstążki)
    szerokie
  • 2 sztuki  cukinia
    młoda
  • 2 sztuki  marchew
    młoda
  • 2 ząbki  czosnek
  • 5 gałązek  tymianek
    świeży
  • 100 ml  wino białe wytrawne
  • 3 łyżki  oliwa
    +do skropienia
  • 1 garść  ser grana padano
    w płatkach
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź.
  2. Marchew oraz cukinię umyj, osusz i pokrój wzdłuż na długie, cienkie wstążki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż na niej marchew z cukinią. Po 2 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany tymianek.
  3. Po chwili podlej wszystko winem. Duś pod przykryciem przez 4 minuty, aż większość płynu odparuje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Patelnię zdejmij z ognia, wrzuć makaron i wymieszaj całość. Nałóż porcje na talerze, skrop oliwą i posyp płatkami sera.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE