Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
200 g makaron tagliatelle (wstążki)
szerokie2 sztuki cukinia
młoda2 sztuki marchew
młoda2 ząbki czosnek
5 gałązek tymianek
świeży100 ml wino białe wytrawne
3 łyżki oliwa
+do skropienia1 garść ser grana padano
w płatkachsól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź.
- Marchew oraz cukinię umyj, osusz i pokrój wzdłuż na długie, cienkie wstążki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż na niej marchew z cukinią. Po 2 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany tymianek.
- Po chwili podlej wszystko winem. Duś pod przykryciem przez 4 minuty, aż większość płynu odparuje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Patelnię zdejmij z ognia, wrzuć makaron i wymieszaj całość. Nałóż porcje na talerze, skrop oliwą i posyp płatkami sera.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia