Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 8 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 sztuki kisielu truskawkowego
- 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
- 3 łyżki syropu truskawkowego
- 3 łyżki oleju
- 1 szczypta soli
- cukier
- 300 g sera białego śmietankowego
- 1 sztuka cukier wanilinowy
- kwaśna śmietana
- 500 g truskawek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, kisielem, proszkiem do pieczenia, barwnikiem oraz 1 łyżeczką cukru.
- Następnie dodaj jajka, syrop truskawkowy oraz 2 łyżki oleju. Wymieszaj wszystko na jednolite ciasto. Odstaw na 10-15 minut.
- Ser zmiksuj z cukrem wanilinowym oraz zwykłym.
- Truskawki umyj, osusz, połowę pokrój w plasterki i delikatnie wymieszaj z serem. Resztę truskawek zostaw do dekoracji.
- Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Nabieraj chochelką porcje ciasta naleśnikowego i wlewaj na patelnię. Rozprowadź ciasto na patelni.
- Usmaż 12 naleśników. Każdy naleśnik posmaruj serem. Zwiń je w rulony.
- Podawaj naleśniki polane śmietaną, udekorowane truskawkami i miętą oraz posypane cukrem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka