Dzisiaj jest: Sobota, 28.05.2022 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Truskawkowe naleśniki z twarogiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki jajka
  • 3/4 szklanki  mleka
  • 8 łyżek  mąki
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1/2 sztuki kisielu truskawkowego
  • 1 łyżeczka  czerwonego barwnika spożywczego
  • 3 łyżki  syropu truskawkowego
  • 3 łyżki  oleju
  • 1 szczypta  soli
  • cukier
  • 300 g  sera białego śmietankowego
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • kwaśna śmietana
  • 500 g  truskawek

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, kisielem, proszkiem do pieczenia, barwnikiem oraz 1 łyżeczką cukru.
  2. Następnie dodaj jajka, syrop truskawkowy oraz 2 łyżki oleju. Wymieszaj wszystko na jednolite ciasto. Odstaw na 10-15 minut.
  3. Ser zmiksuj z cukrem wanilinowym oraz zwykłym.
  4. Truskawki umyj, osusz, połowę pokrój w plasterki i delikatnie wymieszaj z serem. Resztę truskawek zostaw do dekoracji.
  5. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Nabieraj chochelką porcje ciasta naleśnikowego i wlewaj na patelnię. Rozprowadź ciasto na patelni.
  6. Usmaż 12 naleśników. Każdy naleśnik posmaruj serem. Zwiń je w rulony.
  7. Podawaj naleśniki polane śmietaną, udekorowane truskawkami i miętą oraz posypane cukrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE