Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
450 g ziemniaków
150 g marchwi
350 g mrożonego szpinaku w liściach
2 sztuki jajka
1 łyżka kremówki
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka tartego parmezanu
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
masło i bułka tarta do foremek
1 łyżka śmietany
garść orzeszków pinii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki i marchewkę ugotuj, przestudź. Następnie dodaj ser, kremówkę, masło, jajka oraz mąkę i zmiksuj. Uzyskaną masę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
- Szpinak rozmroź, wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz 2 łyżkami masy ziemniaczanej.
- 4 foremki wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Na dno wyłóż masę ziemniaczaną, następnie szpinak i na wierzch ponownie masę ziemniaczaną.
- Piecz 35 minut w temperaturze 190 st. C. Gotowe tymbaliki wyjmij z piekarnika, odstaw do przestygnięcia na 3 minuty, a następnie odkrój nożem od ścianek formy i wyłóż na talerze.
- Danie podawaj na ciepło z sosem pesto wymieszanym ze śmietaną, posypane orzeszkami pinii.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy