Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- mąka
- zimna woda
- Farsz
- ugotowane grzyby
- ugotowane warzywa
- 3 łyżki oliwy
- 3 sztuki cebule
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby dobrze odciśnij i wraz z warzywami zmiel je w maszynce do mięsa. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone cebule, dodaj do grzybów i warzyw. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wymieszaj.
- Mąkę przesiej na stolnicę, zrób z niej kopczyk i stopniowo wlewając wodę, wyrabiaj ciasto. Kawałki ciasta rozwałkowuj i wycinaj małym kieliszkiem kółeczka. Na każdy placuszek nałóż porcję farszu i zlep brzegi jak pierogi.
- Połącz końce każdego pieroga, a czubek uszka wywiń na zewnątrz. Uszka wrzucaj na osolony wrzątek, a gdy wypłyną wyjmij je. Podawaj z barszczem.
Źródło przepisu: Palce lizać