Dzisiaj jest: Czwartek, 05.08.2021 Imieniny: Marii i Stanisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Uszka z serem na kremie z pieczonych buraków


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 200 g  bryndzy
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka mała cebula
  • 250 g  mąki
  • 1 łyżka  oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 50 g  obranego jabłka
  • 50 g  obranego ziemniaka
  • 200 g  pieczonych buraków
  • 1 szczypta  majeranku
  • 50 g  masła + 1 łyżka
  • 1 szczypta  cukru
  • ocet balsamiczny

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce masła. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż wszystko i odstaw do wystygnięcia. Gdy cebula ostygnie wymieszaj ją z bryndzą, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Do mąki dodaj oliwę i stopniowo wlewając letnią wodę zagniataj ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj i szklanką wytnij z niego kółka. Na każde kółko nałóż porcję farszu z bryndzy, sklej i uformuj uszko.
  3. Tak przygotowane uszka gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
  4. Upieczone buraki pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj pokrojone jabłko oraz ziemniaka i duś wszystko, aż będzie miękkie. Następnie dodaj masło i zmiksuj na krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem oraz majerankiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE