Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 200 g bryndzy
- 1 ząbek czosnku
- 1 sztuka mała cebula
- 250 g mąki
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- 50 g obranego jabłka
- 50 g obranego ziemniaka
- 200 g pieczonych buraków
- 1 szczypta majeranku
- 50 g masła + 1 łyżka
- 1 szczypta cukru
- ocet balsamiczny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce masła. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż wszystko i odstaw do wystygnięcia. Gdy cebula ostygnie wymieszaj ją z bryndzą, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Do mąki dodaj oliwę i stopniowo wlewając letnią wodę zagniataj ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj i szklanką wytnij z niego kółka. Na każde kółko nałóż porcję farszu z bryndzy, sklej i uformuj uszko.
- Tak przygotowane uszka gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Upieczone buraki pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj pokrojone jabłko oraz ziemniaka i duś wszystko, aż będzie miękkie. Następnie dodaj masło i zmiksuj na krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem oraz majerankiem.
Źródło przepisu: Przyslij przepis