Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g jogurt grecki
150 g serek homogenizowany
waniliowy2 łyżki śmietana
30%1 łyżeczka esencja waniliowa
2 łyżki masło
rozpuszczone2 sztuki jajka
3 łyżki cukier puder
2 szklanki mąka krupczatka
12 sztuk truskawki
1 garść mięta
listki1 szczypta sól
olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na biały kogel-mogel.
- W misce wymieszaj jogurt grecki, serek waniliowy i śmietanę. Następnie dodaj rozpuszczone masło, utarte z cukrem żółtka i esencję waniliową. Wymieszaj.
- Do masy jajeczno-jogurtowej dodawaj po trochu mąkę, aż do uzyskania gładkiej masy. Na samym końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
- Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój w plasterki.
- Patelnię posmaruj olejem. Wylewaj na nią porcje ciasta i układaj na nich po kilka plasterków truskawek. Smaż placuszki w niewysokiej temperaturze, a kiedy ich boki lekko się zrumienią, odwracaj na drugą stronę. Usmażone placuszki zdejmuj na ręcznik papierowy.
- Przed podaniem oprósz placuszki cukrem pudrem i udekoruj pozostałymi truskawkami oraz listkami mięty.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka