Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
oliwa
3 łyżki świeżego posiekanego majeranku
3 łyżki świeżego posiekanego tymianku
1 kg obranych i pokrojonych w ćwiartki ziemniaków
700 g marchewek pokrojonych w plasterki
700 g pietruszki pokrojonej w plasterki
500 g selera pokrojonego w dość dużą kostkę
2 sztuki czerwone cebule obrane i pokrojone w ćwiartki
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki posiekanej natki
2 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dwie dość duże formy do pieczenia natłuść oliwą.
- Do miski wlej 6 łyżek oliwy. Dodaj po 2 łyżki tymianku i majeranku, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę i dokładnie wymieszaj. Dopraw warzywa do smaku solą oraz pieprzem i wyłóż na przygotowane blachy.
- Formy z warzywami wstaw do nagrzanego do 210 st. C piekarnika i piecz 50 minut.
- Ocet balsamiczny wymieszaj z 3 łyżkami oliwy oraz pozostałymi tymiankiem i majerankiem. Przygotowanym sosem polej upieczone warzywa. Przed podaniem posyp danie natką pietruszki i skórką cytrynową.
Źródło przepisu: Palce Lizać