Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka marchew
400 g kalafiora
400 g brokułów
2 kostki bulionowe
100 g sera żółtego
- Sos beszamelowy
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki zimnego mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew pokrój w plastry, a brokuł i kalafior podziel na różyczki.
- W 4 szklankach wrzącej wody rozpuść kostki bulionowe. Wrzuć marchew i gotuj 4 minuty. Dodaj kalafior oraz brokuł i gotuj 3 minuty. Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
- Roztop w garnku masło, wsyp mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Polej warzywa sosem, posyp grubo startym serem i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj gorące.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka