Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Warzywa zapiekane w sosie beszamelowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka marchew
  • 400 g  kalafiora
  • 400 g  brokułów
  • 2 kostki  bulionowe
  • 100 g  sera żółtego
    Sos beszamelowy
  • 4 łyżki  masła
  • 2 łyżki  mąki
  • 2 szklanki  zimnego mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew pokrój w plastry, a brokuł i kalafior podziel na różyczki.
  2. W 4 szklankach wrzącej wody rozpuść kostki bulionowe. Wrzuć marchew i gotuj 4 minuty. Dodaj kalafior oraz brokuł i gotuj 3 minuty. Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
  3. Roztop w garnku masło, wsyp mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Polej warzywa sosem, posyp grubo startym serem i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj gorące.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE