Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 sztuki cebula
- 2 sztuki ziemniaki
- 1 łyżka olej
- 90 g marchew
młoda - 1/2 sztuki papryka czerwona
- 180 g cukinia
- 3 sztuki jajka
- 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka - 2 łyżki natka pietruszki
posiekana - 2 łyżki szczypior
posiekany - sól morska
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj i pokrój w plastry. Na rozgrzanym oleju podsmaż ziemniaki, aż będą rumiane.
- Cebulę oraz cukinię pokrój w półplasterki, marchewki w talarki, a paprykę w paski. Warzywa dodaj do ziemniaków na patelni. Podsmażaj do momentu, aż jarzyny zmiękną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp natką pietruszki i szczypiorkiem.
- Jajka wbij do miski, rozkłóć. Dopraw je do smaku solą oraz słodką papryką i wymieszaj. Masę jajeczną wylej na patelnię. Przykryj pokrywką i poczekaj, aż jajka się zetną. Przewróć placek na drugą stronę i podsmaż przez chwilę.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku