Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 sztuki mniejsze cukinie
- 1 sztuka bakłażan
- oliwa z oliwek
- 25 dag grzybów leśnych
- 1 sztuka czerwona papryka
- 40 dag pomidorków cherry
- 1 sztuka duża cebula
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- masło do formy
- 20 dag startego sera żółtego typu gouda
- pieprz czarny mielony
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinie oraz bakłażan umyj, osusz, pokrój w cienkie plasterki i oprósz solą. Odstaw warzywa na chwilę, po czym osusz papierowym ręcznikiem i usmaż na rozgrzanej oliwie.
- Grzyby oraz papryki oczyść. Grzyby pokrój na kawałki, a papryki na paseczki. Pomidorki umyj, większe sztuki przekrój na pół. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na rozgrzanej oliwie z dodatkiem kminku.
- Następnie dodaj grzyby, a po chwili także papryki. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i duś przez 10 minut.
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plasterki i włóż do osolonego wrzątku. Gotuj przez 5 minut. Następnie odcedź i przełóż do wysmarowanej masłem brytfanny. Dodaj cukinię z bakłażanem, podsmażone grzyby i pomidorki. Całość dopraw, posyp tartym serem i zapiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!