Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- Kotlety
1 sztuka brokuł
1 ząbek czosnku
1/2 sztuki cebuli
3 łyżki oliwy
1 sztuka jajko
garść orzechów włoskich
garść bułki tartej
świeżo zmielony czarny pieprz
- Dodatkowo
1 sztuka bułka grahamka
1 sztuka ogórek szklarniowy
1 sztuka pomidor
1 sztuka awokado
sos czosnkowy
kilka liści sałaty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Orzechy upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Brokuł rozgnieć widelcem, dodaj cebulę, czosnek, jajko, orzechy i bułkę tartą. Dopraw pieprzem i wymieszaj. Z uzyskanej masy formuj kotlety i smaż je z obu stron na rumiano.
- Pomidora, ogórek i awokado pokrój w plasterki. Bułkę przekrój wzdłuż na pół, podpiecz i posmaruj sosem. Na bułce ułóż sałatę, plasterki pomidora i ogórka. Ponownie polej sosem. Połóż kotlet z brokułu i plasterki awokado. Przykryj drugą częścią bułki.
Źródło przepisu: Przyslij przepis