Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- Kotlety
- 1 sztuka brokuł
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 sztuki cebuli
- 3 łyżki oliwy
- 1 sztuka jajko
- garść orzechów włoskich
- garść bułki tartej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Dodatkowo
- 1 sztuka bułka grahamka
- 1 sztuka ogórek szklarniowy
- 1 sztuka pomidor
- 1 sztuka awokado
- sos czosnkowy
- kilka liści sałaty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Orzechy upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Brokuł rozgnieć widelcem, dodaj cebulę, czosnek, jajko, orzechy i bułkę tartą. Dopraw pieprzem i wymieszaj. Z uzyskanej masy formuj kotlety i smaż je z obu stron na rumiano.
- Pomidora, ogórek i awokado pokrój w plasterki. Bułkę przekrój wzdłuż na pół, podpiecz i posmaruj sosem. Na bułce ułóż sałatę, plasterki pomidora i ogórka. Ponownie polej sosem. Połóż kotlet z brokułu i plasterki awokado. Przykryj drugą częścią bułki.
Źródło przepisu: Przyslij przepis