Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g ziemniaków
- 250 g zielonej fasolki
- 1 sztuka cebula
- 1 kostka bulionowa
- 250 g ananasa w puszce
- 4 sztuki jajka
- 200 g ryżu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 sztuka czubata łyżka curry
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1/2 sztuki pęczka dymki
- 1-2 sztuki gałązki natki pietruszki
- 1/2 sztuki cytryny
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w 2 szklankach wody, aż będzie miękki i się rozgotuje. Następnie odcedź go, przestudź i wymieszaj z łyżką soku z cytryny. Formuj z ryżu kulki, układaj je na talerzu i przykryj ściereczką.
- Ziemniaki wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój na 7-milimetrowe plastry. Ananasy wyjmij z zalewy i pokrój na kawałki. Cebulę obierz i posiekaj. Jajka ugotuj na twardo, obierz.
- Kostkę bulionową rozpuść w 1,2 l wody. Dymkę i natkę posiekaj.
- W dość dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.
- Następnie dodaj pokrojone ziemniaki, posyp curry i smaż przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj bulion i fasolkę i gotuj przez 5 minut. Gdy warzywa będą miękkie dodaj pokrojonego ananasa oraz pozostały sok cytrynowy i sól do smaku.
- Zabiel curry jogurtem i podgrzej, uważając by się nie zagotowało.
- Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ryżowymi kulkami i jajkiem.
Źródło przepisu: moje smaki życia