Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg sypkich ziemniaków
1/2 sztuki brokuła
1 sztuka duża cebula
olej do smażenia
2-3 sztuki jajka
sól
pieprz
200 g bryndzy
3-5 łyżek mąki
bułka tarta
ziarna sezamu
1 łyżka oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Brokuła zblanszuj we wrzącej, osolonej wodzie, odsącz i podziel na różyczki.
- Cebulę obierz, pokrój na ćwierć plasterki i podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju.
- Tak przygotowane warzywa zmiel w maszynce do mięsa. Do powstałej masy dodaj lekko ubite jajka, sól, pieprz i wymieszaj.
- Następnie dodawaj porcjami bryndzę oraz mąkę i starannie ucieraj.
- Z powstałego ciasta formuj podłużne krokieciki. W misce wymieszaj bułkę tartą z sezamem i panieruj w niej krokieciki. Smaż ze wszystkich stron na złoty kolor.
Źródło przepisu: Palce lizać