Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 ml mleko
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka cebula
- 125 g mąka
- olej
do smażenia - 1 ząbek czosnek
- 500 g pomidory
- 1 łyżka tymianek
posiekany - 1 łyżka bazylia
posiekana - 100 g ser edamski
starty - 1 sztuka papryka czerwona
- 1 główka sałata
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Letnie mleko zmiksuj z jajkami, szczyptą soli i mąką. Uzyskane ciasto odstaw na 20 minut. Po tym czasie na rozgrzanym oleju smaż naleśniki.
- Cebulę oraz czosnek oczyść, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Następnie dodaj do smażącej się cebuli i podlej wszystko odrobiną wody. Gotuj, aż pomidory się rozpadną. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz posiekanym tymiankiem i bazylią. Całość podgrzewaj jeszcze chwilę, po czym zmiksuj na gładki krem.
- Paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski. Sałatę poszatkuj. Naleśniki posyp startym serem, ułóż paprykę i sałatę, a następnie zwiń w rulony.
- Sos pomidorowy rozsmaruj na dnie naczynia żaroodpornego i ułóż na nim przekrojone na 3 części naleśniki. Całość posyp pozostałym serem i piecz 8 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski