Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
200 g cieciorka
w puszce2 sztuki marchew
1 sztuka pietruszka
1 sztuka por
3 liście szałwia
2 ziarenka ziele angielskie
1 sztuka liście laurowe
2 ząbki czosnek
1 sztuka papryka żółta
1 sztuka pomidory
1/2 szklanki sezam ziarenka
pieprz
świeżo zmielony, do smakusól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki z pietruszką obierz, pokrój w kostkę. Por oczyść i pokrój w plasterki. Tak przygotowane warzywa wrzuć do szybkowaru, zalej 1,5 l wrzątku, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, zamknij i gotuj przez 5 minut.
- Następnie przecedź warzywa i ponownie przełóż je do garnka. Dodaj cieciorkę, czosnek oraz liście szałwii. Chwilę podgotuj, po czym dorzuć pokrojoną w paski paprykę oraz pomidor. Całość podlej wodą lub bulionem i zagotuj. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i nasionami sezamu.
Źródło przepisu: Smacznego!