Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka puszka ciecierzycy
- 1 sztuka cebula
- 1/4 łyżeczki papryczki chili w proszku
- 1 sztuka czerwona papryka
- oliwa z oliwek
- 2 sztuki puszki pomidorów
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- świeża kolendra lub pietruszka
- 1/2 opakowania kuskusu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, pokrój w piórka. Paprykę umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w paski.
- W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj paprykę i smaż przez 5 minut, aż zmięknie. Dodaj ciecierzycę, pomidory i chili. Gotuj wszystko przez 10 minut.
- Wodę zagotuj z odrobiną soli, a następnie zalej wrzątkiem kuskus. Przykryj kaszkę talerzykiem i odstaw na 10 minut.
- Ugotowany gulasz dopraw drobno posiekanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Podawaj z kuskusem, udekorowany kolendrą lub pietruszką.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka