Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 250 g białej fasolki
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 4 sztuki marchewki
- 1/2 sztuki średniej główki brokułu
- 3 sztuki jajka
- 4.5 łyżki kaszy manny
- sól
- pieprz czarny
- gałka muszkatołowa
- słodka mielona papryka
- kurkuma
- chili
- pieprz ziołowy
- imbir
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę zalej wodą i zostaw na noc. Następnego dnia gotuj fasolę w wodzie, w której się moczyła, aż będzie miękka. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż razem na oliwie. Następnie cebulę i czosnek wymieszaj z ugotowaną fasolą.
- Marchewki obierz i pokrój, brokuł podziel na różyczki. Tak przygotowane warzywa ugotuj w oddzielnych garnkach, odsącz i odstaw.
- Fasolę podziel na 3 części: jedną większą, dwie mniejsze. Do większej części masy fasolowej dodaj jajko, 1,5 łyżki kaszy manny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszaj.
- Do drugiej części masy dodaj pokrojone marchewki, jajko, 1,5 łyżki kaszy manny. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem, słodką papryką, szczyptą chili i kurkumy.
- Trzecią porcję masy zmiksuj razem z brokułem. Następnie wbij jajko, wsyp 1,5 łyżki kaszy manny. Do masy dodaj również sól, czarny i ziołowy pieprz oraz imbir. Wymieszaj.
- Formę keksówkę wyłóż folią aluminiową. Dno wyłóż białą, fasolową masą. Na niej ułóż warstwę z masy fasolowej z marchewą. Na wierzch wyłóż masę fasolową z brokułem. Tak przygotowany pasztet piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.
Źródło przepisu: moje smaki życia