Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 kg mąki pszennej
- 1 opakowanie świeżych drożdży
- 400 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- olej
- Sos czosnkowy
- 1 sztuka śmietana 18%
- 1 sztuka mały majonez
- przyprawa gyros
- 8 sztuk dużych ząbków czosnku
- Dodatkowo
- starty ser żółty
- keczup
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Z 6 łyżek mleka, cukru i drożdży przygotuj zaczyn, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Po 15 minutach wlej go do pozostałego mleka i połącz z mąką oraz solą. Wyrób ciasto. Jeśli jest klejące, dosyp mąki. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Podziel ciasto na części i rozwałkuj na cienkie placuszki. Smaż langosze na gorącym, głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.
- Sos czosnkowy: Wymieszaj śmietanę, majonez, przyprawę gyros i zmiażdżony czosnek.
- Posmaruj langosze sosem czosnkowym, posyp startym żółtym serem i udekoruj keczupem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka