Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wieniec ryżowy z warzywami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  ryżu (brązowego, basmati, dzikiego)
  • 1/2 szklanki  tartego oscypka
  • 1 sztuka mała cukinia
  • 1/4 główki  brokułu
  • 1/4 główki  kalafiora
  • 1 sztuka średnia marchewka
  • 1 szklanka  mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka  mąki
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 1 szklanka  bulionu
  • 2 łyżki  kremówki
  • 100 g  śmietankowego serka topionego
  • 1/2 sztuki pęczka szczypiorku
  • 1/2 sztuki pęczka koperku
  • 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z tartym serem. Foremkę z kominkiem wysmaruj masłem, włóż do niej ryż, dobrze dociśnij i wstaw do ciepłego piekarnika.
  2. Cukinię umyj, osusz, pokrój w półplasterki. Marchewkę pokrój w plastry. Brokuł i kalafior podziel na różyczki. Wszystkie warzywa obgotuj przez 15 minut w osolonym wrzątku. Odcedź.
  3. W garnku rozpuść pozostałe masło, wsyp mąkę i mieszając przesmaż. Następnie ciągle mieszając, dodaj bulion i mleko, a na koniec śmietankę i pokrojony serek. Gotuj, ciągle mieszając, aż serek się rozpuści, a sos zgęstnieje. Dopraw sos do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
  4. Do sosu dodaj ugotowane warzywa oraz posiekane zioła. Podgrzej wszystko.
  5. Ryż wyjmij na półmisek. W środek nałóż sos z warzywami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE