Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g ryżu (brązowego, basmati, dzikiego)
- 1/2 szklanki tartego oscypka
- 1 sztuka mała cukinia
- 1/4 główki brokułu
- 1/4 główki kalafiora
- 1 sztuka średnia marchewka
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki kremówki
- 100 g śmietankowego serka topionego
- 1/2 sztuki pęczka szczypiorku
- 1/2 sztuki pęczka koperku
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z tartym serem. Foremkę z kominkiem wysmaruj masłem, włóż do niej ryż, dobrze dociśnij i wstaw do ciepłego piekarnika.
- Cukinię umyj, osusz, pokrój w półplasterki. Marchewkę pokrój w plastry. Brokuł i kalafior podziel na różyczki. Wszystkie warzywa obgotuj przez 15 minut w osolonym wrzątku. Odcedź.
- W garnku rozpuść pozostałe masło, wsyp mąkę i mieszając przesmaż. Następnie ciągle mieszając, dodaj bulion i mleko, a na koniec śmietankę i pokrojony serek. Gotuj, ciągle mieszając, aż serek się rozpuści, a sos zgęstnieje. Dopraw sos do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
- Do sosu dodaj ugotowane warzywa oraz posiekane zioła. Podgrzej wszystko.
- Ryż wyjmij na półmisek. W środek nałóż sos z warzywami.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy