Dzisiaj jest: Sobota, 29.01.2022 Imieniny: Zdzisława i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Włoska zapiekanka z makaronem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Włoska zapiekanka z makaronem to przepis na smaczne i szybkie danie wegetariańskie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  bakłażan
  • sól
    do smaku
  • 500 g  pomidory
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 1 sztuka  marchew
  • 1 sztuka  seler naciowy
  • 6 łyżek  oliwa z oliwek
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • 1 łyżeczka  bazylia
    suszona
  • 300 g  makaron
  • tłuszcz
    do formy
  • 100 g  ser parmezan
    starty
  • 200 g  ser mozzarella

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażany umyj, odetnij końcówki. Resztę pokrój w plastry o grubości 1 cm, oprósz je obficie solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie plastry bakłażana opłucz zimną wodą i osącz.
  2. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Cebulę i marchew obierz i pokrój w kostkę. Odetnij liście i korzonki selera. Sam seler opłucz, pokrój na małe kawałki.
  3. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na nim cebulę, marchewkę i seler. Następnie dodaj pomidory, dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią. Podgrzewaj często mieszając, aż odparuje część płynu i sos zgęstnieje.
  4. Na czystej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i usmaż na niej z obu stron plastry bakłażana. Usmażonego bakłażana odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  5. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Przełóż na durszlak, przelej zimną wodą i osącz.
  6. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Makaron wymieszaj z połową sosu i parmezanem. Połowę mieszanki przełóż do naczynia żaroodpornego.
  7. Mozzarellę osącz i pokrój w plasterki. Ułóż na makaronie połowę plastrów bakłażana i połowę plastrów mozzarelli. Przykryj wszystko pozostałym makaronem i pozostałym plastrami.
  8. Tak przygotowaną zapiekankę polej resztą sosu. Piecz 30 minut w 220 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE