Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
600 g bakłażan
sól
do smaku500 g pomidory
1 sztuka cebula czerwona
1 sztuka marchew
1 sztuka seler naciowy
6 łyżek oliwa z oliwek
pieprz
świeżo zmielony, do smaku1 łyżeczka bazylia
suszona300 g makaron
tłuszcz
do formy100 g ser parmezan
starty200 g ser mozzarella
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany umyj, odetnij końcówki. Resztę pokrój w plastry o grubości 1 cm, oprósz je obficie solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie plastry bakłażana opłucz zimną wodą i osącz.
- Pomidory sparz i obierz ze skórki. Cebulę i marchew obierz i pokrój w kostkę. Odetnij liście i korzonki selera. Sam seler opłucz, pokrój na małe kawałki.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na nim cebulę, marchewkę i seler. Następnie dodaj pomidory, dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią. Podgrzewaj często mieszając, aż odparuje część płynu i sos zgęstnieje.
- Na czystej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i usmaż na niej z obu stron plastry bakłażana. Usmażonego bakłażana odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Przełóż na durszlak, przelej zimną wodą i osącz.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Makaron wymieszaj z połową sosu i parmezanem. Połowę mieszanki przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Mozzarellę osącz i pokrój w plasterki. Ułóż na makaronie połowę plastrów bakłażana i połowę plastrów mozzarelli. Przykryj wszystko pozostałym makaronem i pozostałym plastrami.
- Tak przygotowaną zapiekankę polej resztą sosu. Piecz 30 minut w 220 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane