Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
50 dag ziemniaków
1 sztuka mała cukinia
1 sztuka cebula
1 sztuka papryka
5 dag kukurydzy z puszki
6 sztuk jajek
100 ml mleka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
10 dag startego żółtego sera
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki oraz cukinię obierz, po czym pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i posiekaj. Paprykę umyj, a po wydrążeniu gniazda nasiennego potnij w paski. Przygotowane składniki połącz ze sobą, dodaj kukurydzę i oprósz solą oraz pieprzem.
- Jajka wbij do miski i wymieszaj z mlekiem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz natkę pietruszki. Zmiksuj. Powstałą mieszanką zalej warzywa. Dołóż połowę startego żółtego sera i wymieszaj.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, a następnie wylej masę. Smaż z każdej strony po 4 minuty. Następnie zdejmij omlet z patelni i odrazu oprósz pozostałym startym serem. Podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Smacznego!