Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Gnocchi
1 kg obranych ziemniaków
30 dag mąki
1 sztuka jajko
1 sztuka żółtko
2 łyżki drobno posiekanej bazylii
1 szczypta soli
- Sos
2 sztuki puszki pomidorów
2 łyżki oleju
1 sztuka cebula
3/4 kostki bulionu drobiowego
2 ząbki czosnku
0.2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1 sztuka duży liść laurowy
3-4 łyżeczki cukru
1 szczypta ostrej papryki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
- Dodatkowo
starty parmezan
1.5 łyżeczek posiekanej bazylii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Gnocchi: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i odstaw do ostygnięcia.
- Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko, żółtko, bazylię i szczyptę soli. Wyrób elastyczne ciasto i podziel na porcje.
- Na oprószonej mąką stolnicy formuj dłońmi wałeczki grubości palca. Pokrój je na 3-centymetrowe kawałki. Każdy przyciśnij widelcem. Gotuj gnocchi przez 5 minut w osolonej wodzie, aż wypłyną.
- Sos: Pomidory przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj pomidory i resztę składników. Duś 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec duszenia dodaj łyżeczkę posiekanej bazylii. Podawaj gnocchi z sosem, posypane parmezanem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka