Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki tortille
1/3 opakowania świeżego szpinaku
2 sztuki pomidory
1 opakowanie sera feta
8 sztuk suszonych pomidorów
oliwa
- Hummus
5 łyżek ziaren sezamu
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka oleju sezamowego
1 sztuka mały ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
250 g odsączonej ciecierzycy z puszki
50 ml zalewy z puszki z ciecierzycą
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziarna sezamu upraż na suchej patelni, gdy zbrązowieją ostudź i zmiel je blenderem. Następnie dodaj oliwę i dokładnie zmiksuj.
- Do powstałej pasty dodaj olej sezamowy, czosnek oraz sok z cytryny i zmiksuj. Stopniowo dodawaj również ciecierzycę, wodę oraz sól.
- Tortille posmaruj grubo hummusem. Rozłóż na nim wypłukane i osuszone liście szpinaku, drobno pokrojone suszone pomidory, pokrojone w plastry świeże pomidory i pokruszoną fetę. Skrop wszystko oliwą.
- Złóż dwa równoległe boki, zwiń placki w ruloniki i przekrój w poprzek na pół.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka