Dzisiaj jest: Piątek, 28.01.2022 Imieniny: Walerego i Radomira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Wrap z hummusem, szpinakiem i pomidorami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki tortille
  • 1/3 opakowania  świeżego szpinaku
  • 2 sztuki pomidory
  • 1 opakowanie  sera feta
  • 8 sztuk suszonych pomidorów
  • oliwa
    Hummus
  • 5 łyżek  ziaren sezamu
  • 2 łyżki  oliwy extra vergine
  • 1 łyżka  oleju sezamowego
  • 1 sztuka mały ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250 g  odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 50 ml  zalewy z puszki z ciecierzycą
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Ziarna sezamu upraż na suchej patelni, gdy zbrązowieją ostudź i zmiel je blenderem. Następnie dodaj oliwę i dokładnie zmiksuj.
  2. Do powstałej pasty dodaj olej sezamowy, czosnek oraz sok z cytryny i zmiksuj. Stopniowo dodawaj również ciecierzycę, wodę oraz sól.
  3. Tortille posmaruj grubo hummusem. Rozłóż na nim wypłukane i osuszone liście szpinaku, drobno pokrojone suszone pomidory, pokrojone w plastry świeże pomidory i pokruszoną fetę. Skrop wszystko oliwą.
  4. Złóż dwa równoległe boki, zwiń placki w ruloniki i przekrój w poprzek na pół.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE