Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 ząbki czosnku
100 g orzeszków pinii
4 sztuki kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
2 pęczki bazylii
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki octu winnego
125 ml oliwy
sól
pieprz
1 łyżka startego parmezanu
250 g pełnoziarnistego makaronu
250 g zielonej fasolki szparagowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bazylię i natkę pietruszki umyj, osusz i pokrój. Czosnek obierz. Chleb pokrój w kostkę. Zmiksuj wszystko z zieleniną, orzeszkami, octem i oliwą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj parmezan i wymieszaj.
- Fasolkę umyj, odetnij końce, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. 3 łyżki wywaru z gotowania fasolki wymieszaj z sosem.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź. Następnie wymieszaj go z fasolką i połową sosu. Porcje wyłóż na talerze i polej pozostałym sosem. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: Przyslij przepis