Dzisiaj jest: Poniedziałek, 02.12.2024 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wyśmienita zapiekanka z brukselką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Wyśmienitą zapiekankę z brukselką najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  brukselka
  • 200 g  marchew
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 łyżki  olej
  • 200 g  ser ementaler
  • 250 g  śmietana
  • 3 sztuki  jajka
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Brukselki i marchewki oczyść i podgotuj w osolonym wrzątku. Następnie warzywa ostudź i zostaw do ocieknięcia. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Odcedzone warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj podsmażoną cebulę. Całość dokładnie wymieszaj i chwilę podpiecz w piekarniku.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach, po czym wymieszaj go ze śmietaną i jajkami. Powstały sos dopraw solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Polej nim warzywa i piecz jeszcze 25 minut w 170 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE