Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g brukselka
200 g marchew
1 sztuka cebula
2 łyżki olej
200 g ser ementaler
250 g śmietana
3 sztuki jajka
1 szczypta gałka muszkatołowa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brukselki i marchewki oczyść i podgotuj w osolonym wrzątku. Następnie warzywa ostudź i zostaw do ocieknięcia. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Odcedzone warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj podsmażoną cebulę. Całość dokładnie wymieszaj i chwilę podpiecz w piekarniku.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach, po czym wymieszaj go ze śmietaną i jajkami. Powstały sos dopraw solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Polej nim warzywa i piecz jeszcze 25 minut w 170 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!