Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki papryka czerwona
- 2 sztuki cebula
- 4 plastry ser żółty
pikantny - 4 sztuki pomidory
- 4 ząbki czosnek
- 4 łyżki oliwa
- 1 szklanka rosół
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - bazylia
do smaku - zioła
świeże, do posypania - tłuszcz
do wysmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyte, obsuszone papryki wstawiamy do gorącego piekarnika, wyjmujemy po 5 minut, hartujemy zimną wodą, obieramy ze skórki.
- Każdą paprykę rozcinamy do połowy wysokości, usuwamy pestki i miąższ, lekko rozginamy i układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania.
- Na paprykach układamy plasterki sera, pokrojone w ćwiartki pomidory, posypujemy pokrojoną cebulą i czosnkiem oraz przyprawami, zalewamy rosołem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Zapiekamy w temperaturze 200°C przez 25 minut, podajemy gorące, posypane świeżymi ziołami.