Dzisiaj jest: Środa, 08.07.2020 Imieniny: Elżbiety i Prokopa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Zapiekane fenkuły


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekane fenkuły to przepis na smaczny, wegetariański posiłek. Danie można wzbogacić dodając podsmażone pieczarki lub oliwki.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 125 g  masło
  • 3 łyżeczki  przyprawa
    do steku
  • 4 sztuki  fenkuł
  • 8 sztuk  pomidory
  • 4 łyżki  orzeszki pinii
  • 100 g  ser parmezan
    starty
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Masło o temperaturze pokojowej wymieszaj z przyprawą do steku. Następnie wstaw masło do lodówki, by stwardniało.
  2. Fenkuły obierz z liści i stwardniałych części. Następnie opłucz, przekrój na pół i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie odcedź i przekrój na ćwiartki. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj wcześniej przygotowanym masłem. Ułóż w nim fenkuły i pomidory. Pozostałe masło podziel na cienkie płatki i rozłóż na warzywach. Posyp wszystko tartym parmezanem i orzeszkami pinii. Piecz 20 minut w 175 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE