Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 125 g masło
- 3 łyżeczki przyprawa
do steku - 4 sztuki fenkuł
- 8 sztuk pomidory
- 4 łyżki orzeszki pinii
- 100 g ser parmezan
starty - pieprz
świeżo zmielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło o temperaturze pokojowej wymieszaj z przyprawą do steku. Następnie wstaw masło do lodówki, by stwardniało.
- Fenkuły obierz z liści i stwardniałych części. Następnie opłucz, przekrój na pół i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie odcedź i przekrój na ćwiartki. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj wcześniej przygotowanym masłem. Ułóż w nim fenkuły i pomidory. Pozostałe masło podziel na cienkie płatki i rozłóż na warzywach. Posyp wszystko tartym parmezanem i orzeszkami pinii. Piecz 20 minut w 175 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane