Dzisiaj jest: Sobota, 15.05.2021 Imieniny: Zofii i Jana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Zapiekane kluseczki serowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 sztuka szalotka
  • 200 ml  mleka
  • 3-4 łyżki  masła
  • 4 sztuki jajka
  • 400 g  czerstwego białego chleba
  • 100 g  parmezanu (w kawałku)
  • 125 g  oscypka
  • 2 łyżki  mąki (40 g)
  • 250 g  pomidorków koktajlowych
  • 1/2 sztuki pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Szalotkę starannie obierz i posiekaj. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Szalotkę podduś na tłuszczu.
  2. Parmezan zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a oscypek pokrój najpierw w plasterki, a potem w kostkę.
  3. Chleb bez skórki pokrusz, przełóż do miski, zalej 200 ml ciepłego mleka i mocz około 10 minut. Sery i szalotkę dodaj do chleba. Całość zagnieć. Dodaj 2 łyżki mąki i 4 jajka. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw na 30 minut. Zagotuj 3 litry wody z 1 łyżeczką soli.
  4. Za pomocą 2 łyżek z ciasta formuj kluseczki. Wkładaj je do wrzątku i gotuj przez 10-12 minut. Odcedź i podsmaż na 2-3 łyżkach rozgrzanego masła. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż połówki pomidorków i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj razem z ciepłymi kluskami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE