Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto:
250 g mąka
400 ml mleko
20 g cukier
3 sztuki jajka
olej
do smażenia
- Farsz:
200 g orzechy laskowe
30 g cukier puder
20 g rodzynki
16 g cukier waniliowy
- Sos:
500 g śmietana kremówka
2 sztuki żółtko z jajka
48 g cukier waniliowy
- Dodatkowo:
masło
do formy2 łyżeczki rum
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka zmiksuj z cukrem, mlekiem oraz mąką. Gładkie ciasto odstaw na chwilę. Następnie usmaż z niego naleśniki.
- Orzechy zmiel drobno i połącz je z cukrem pudrem, cukrem waniliowymi oraz rodzynkami. Gotowe naleśniki rozłóż na blacie i posyp bakaliową mieszanką.
- Naleśniki ostrożnie zwiń i skrop rumem. Przekrój na pół, po czym ułóż ciasno obok siebie w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
- Schłodzoną kremówkę ubij i wymieszaj z cukrem waniliowym oraz żółtkami. Naleśniki polej sosem i piecz 20 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku