Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej + 4 łyżki
- 1 szklanka mleka
- 3 sztuki jajka
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 500 g białego sera
- 200 g śmietany 18%
- 50 g rodzynków
- 2 łyżki cukru
- Dodatkowo
- 2 sztuki jajka
- 1/2 szklanki cukru + 3 łyżki
- 16 g cukru wanilinowego
- 20 ml śmietanki 30%
- olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, jajka, sól i odrobinę wody. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Smaż naleśniki na lekko natłuszczonej, rozgrzanej patelni.
- Farsz: Zmiel biały ser. Dodaj śmietanę, cukier oraz rodzynki i wymieszaj.
- Zapiekane naleśniki: Naleśniki posmaruj twarogiem, zwiń w rulony i ułóż w formie do zapiekania. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Powstałym sosem polej naleśniki i zapiekaj w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza