Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekane naleśniki ze śliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekane naleśniki ze śliwkami najlepiej podawać na ciepło.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 ml  mleko
  • 3 sztuki  jajka
  • 1 łyżka  cukier puder
  • 200 g  mąka
  • olej
    do smażenia
  • sól
    do smaku
    Farsz:
  • 500 g  śliwki
  • 100 g  cukier
    drobny
  • 2 łyżki  budyń waniliowy
    Polewa:
  • 2 sztuki  jajka
  • 50 g  cukier puder
  • 250 g  śmietana
    do gotowania
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy

Sposób przyrządzania:

  1. Mleko wlej do miski. Dodaj jajka, szczyptę soli, cukier i przesianą mąkę. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto, po czym odstaw je na 30 minut. Następnie usmaż z ciasta naleśniki.
  2. Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój je na kawałki. Duś z cukrem i 50 ml wody przez 2 minuty. Dodaj proszek budyniowy wymieszany ze 100 ml wody i gotuj jeszcze 2 minuty.
  3. Naleśniki posmaruj kremem i zwiń w ruloniki. Przekrój naleśniki na pół i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
  4. Jajka i cukier utrzyj na krem. Dodaj śmietanę i powstałą masą zalej naleśniki. Piecz 20 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 5

Przepisy: 37


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE