Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 ml mleko
- 3 sztuki jajka
- 1 łyżka cukier puder
- 200 g mąka
- olej
do smażenia - sól
do smaku
- Farsz:
- 500 g śliwki
- 100 g cukier
drobny - 2 łyżki budyń waniliowy
- Polewa:
- 2 sztuki jajka
- 50 g cukier puder
- 250 g śmietana
do gotowania - 1 opakowanie cukier waniliowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko wlej do miski. Dodaj jajka, szczyptę soli, cukier i przesianą mąkę. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto, po czym odstaw je na 30 minut. Następnie usmaż z ciasta naleśniki.
- Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój je na kawałki. Duś z cukrem i 50 ml wody przez 2 minuty. Dodaj proszek budyniowy wymieszany ze 100 ml wody i gotuj jeszcze 2 minuty.
- Naleśniki posmaruj kremem i zwiń w ruloniki. Przekrój naleśniki na pół i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
- Jajka i cukier utrzyj na krem. Dodaj śmietanę i powstałą masą zalej naleśniki. Piecz 20 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!