Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g chleb żytni
pełnoziarnisty, z ziarnami słonecznika - 100 g czekolada mleczna
- 140 g cukier
- 300 g jabłka
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 szczypta cynamon
- 1 szczypta goździki
mielone - 60 g migdały
w płatkach - 20 g masło
- 2 sztuki jajka
- 100 ml mleko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Chleb pokrusz. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do chleba razem ze 100 g cukru.
- Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki, a następnie na cieńsze kawałki. Skrop jabłka sokiem z cytryny i wymieszaj z cynamonem, goździkami i pozostałym cukrem. Odsyp 20 g migdałów, a resztę wymieszaj z jabłkami.
- Połową masła wysmaruj naczynie żaroodporne. Zakryj dno 1/3 chlebowej masy, rozłóż resztę jabłek i nakryj pozostałą masą chlebową.
- Jajka roztrzep widelcem z mlekiem i polej zapiekankę. Pozostałe masło podziel na cienkie płatki i rozłóż na wierzchu zapiekanki.
- Tak przygotowaną zapiekankę piecz 30 minut w 200 st. C. W tym czasie upraż pozostałe 40 g migdałów na patelni bez tłuszczu. Przed podaniem zapiekankę posyp prażonymi migdałami.
Źródło przepisu: Dania zapiekane