Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka chlebowo-jabłkowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekankę chlebowo-jabłkową najlepiej podawać z wiśniowym sosem z owocami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  chleb żytni
    pełnoziarnisty, z ziarnami słonecznika
  • 100 g  czekolada mleczna
  • 140 g  cukier
  • 300 g  jabłka
  • 1 łyżka  sok z cytryny
  • 1 szczypta  cynamon
  • 1 szczypta  goździki
    mielone
  • 60 g  migdały
    w płatkach
  • 20 g  masło
  • 2 sztuki  jajka
  • 100 ml  mleko

Sposób przyrządzania:

  1. Chleb pokrusz. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do chleba razem ze 100 g cukru.
  2. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki, a następnie na cieńsze kawałki. Skrop jabłka sokiem z cytryny i wymieszaj z cynamonem, goździkami i pozostałym cukrem. Odsyp 20 g migdałów, a resztę wymieszaj z jabłkami.
  3. Połową masła wysmaruj naczynie żaroodporne. Zakryj dno 1/3 chlebowej masy, rozłóż resztę jabłek i nakryj pozostałą masą chlebową.
  4. Jajka roztrzep widelcem z mlekiem i polej zapiekankę. Pozostałe masło podziel na cienkie płatki i rozłóż na wierzchu zapiekanki.
  5. Tak przygotowaną zapiekankę piecz 30 minut w 200 st. C. W tym czasie upraż pozostałe 40 g migdałów na patelni bez tłuszczu. Przed podaniem zapiekankę posyp prażonymi migdałami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE