Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
5 sztuk gruszki
2 sztuki sok z cytryny
150 ml likier
miodowy100 g miód
płynny5 sztuk bułka pszenna
czerstwa375 ml mleko
3 sztuki jajka
100 g cukier
1 opakowanie cukier waniliowy
125 g masło
50 g mąka pszenna
1 szczypta proszek do pieczenia
40 g migdały
mielone1 sztuka skórka z cytryny
starta1 szczypta sól
tłuszcz
do formy25 g migdały
w płatkach
|
|
Sposób przyrządzania:
- Gruszki umyj, osusz, przetnij na pół i usuń gniazda nasienne. W garnku zagotuj 500 ml wody z sokiem z 2 cytryny, likierem i miodem. Włóż połówki gruszek i duś na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie przełóż gruszki na durszlak i zostaw do osączenia.
- Bułki pokrój w kostkę, zalej mlekiem i zostaw do namoknięcia.
- Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i 100 g miękkiego masła. Na wierzch przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Do masy dodaj bułki, mielone migdały, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Białka ubij na sztywną pianę i porcjami dodawaj do masy.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Na dnie ułóż połówki gruszek i przykryj je masą. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do gorącego piekarnika i piecz 25 minut w 200 st. C. Po tym czasie wyjmij zapiekankę, posyp płatkami migdałów i podzielonym na płatki masłem. Piecz jeszcze 20 minut.
Źródło przepisu: Dania zapiekane