Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka gruszkowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka gruszkowa to przepis na smaczne i szybkie danie wegetariańskie.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 5 sztuk  gruszki
  • 2 sztuki  sok z cytryny
  • 150 ml  likier
    miodowy
  • 100 g  miód
    płynny
  • 5 sztuk  bułka pszenna
    czerstwa
  • 375 ml  mleko
  • 3 sztuki  jajka
  • 100 g  cukier
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • 125 g  masło
  • 50 g  mąka pszenna
  • 1 szczypta  proszek do pieczenia
  • 40 g  migdały
    mielone
  • 1 sztuka  skórka z cytryny
    starta
  • 1 szczypta  sól
  • tłuszcz
    do formy
  • 25 g  migdały
    w płatkach

Sposób przyrządzania:

  1. Gruszki umyj, osusz, przetnij na pół i usuń gniazda nasienne. W garnku zagotuj 500 ml wody z sokiem z 2 cytryny, likierem i miodem. Włóż połówki gruszek i duś na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie przełóż gruszki na durszlak i zostaw do osączenia.
  2. Bułki pokrój w kostkę, zalej mlekiem i zostaw do namoknięcia.
  3. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i 100 g miękkiego masła. Na wierzch przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Do masy dodaj bułki, mielone migdały, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Białka ubij na sztywną pianę i porcjami dodawaj do masy.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Na dnie ułóż połówki gruszek i przykryj je masą. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do gorącego piekarnika i piecz 25 minut w 200 st. C. Po tym czasie wyjmij zapiekankę, posyp płatkami migdałów i podzielonym na płatki masłem. Piecz jeszcze 20 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE