Dzisiaj jest: Niedziela, 31.05.2020 Imieniny: Anieli i Petroneli



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Do przygotowania zapiekanki grzybowo-ziemniaczanej można również użyć pieczarek.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  ziemniaki
  • 250 g  grzyby leśne
  • 1 sztuka  cebula
  • 50 g  masło
    +do formy
  • 1 pęczek  szczypiorek
  • kmin rzymski
    mielony, do smaku
  • 300 g  śmietana
  • sól
    do smaku
  • pieprz biały
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Następnie przestudź, obierz i pokrój w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim warstwę ziemniaków.
  2. Grzyby pokrój w plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż grzyby. Dopraw do smaku solą oraz kminem.
  3. Na ziemniaki w naczyniu wyłóż grzyby, po czym ułóż kolejną warstwę ziemniaków. Oprósz wszystko solą oraz pieprzem.
  4. Śmietanę pogotuj w garnku, aż 1/3 odparuje. Następnie polej nią ziemniaki. Piecz 40 minut w 140 st. C. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Gotową zapiekankę posyp szczypiorkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

RiRi

Posty : 1

Przepisy: 9


Zobacz więcej na temat:

zapiekankaprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE