Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g ziemniaki
- 250 g grzyby leśne
- 1 sztuka cebula
- 50 g masło
+do formy - 1 pęczek szczypiorek
- kmin rzymski
mielony, do smaku - 300 g śmietana
- sól
do smaku - pieprz biały
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Następnie przestudź, obierz i pokrój w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim warstwę ziemniaków.
- Grzyby pokrój w plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż grzyby. Dopraw do smaku solą oraz kminem.
- Na ziemniaki w naczyniu wyłóż grzyby, po czym ułóż kolejną warstwę ziemniaków. Oprósz wszystko solą oraz pieprzem.
- Śmietanę pogotuj w garnku, aż 1/3 odparuje. Następnie polej nią ziemniaki. Piecz 40 minut w 140 st. C. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Gotową zapiekankę posyp szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Smacznego!