Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka irlandzka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 5 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaków
  • 3 sztuki cebule
  • 2 ząbki  czosnku
  • 3 łyżki  margaryny
  • 1/2 szklanki  mąki
  • 1 szklanka  ciemnego piwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka  kminku
  • 1 łyżeczka  suszonego tymianku
  • 15 dag  sera gouda
  • 2 łyżeczki  słodkiej mielonej papryki

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki umyj i gotuj w osolonej wodzie przez 15 - 20 minut na półtwardo. Odcedź i ostudź.
  2. Cebule obierz, pokrój w plastry. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej dwie łyżki margaryny i podsmaż na nich cebulę i czosnek. Następnie dodaj mąkę, podsmaż mieszając i podlewając piwem. Gotuj 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem i tymiankiem.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj łyżką margaryny. Ziemniaki obierz, pokrój w grube plastry i układaj w naczyniu jeden na drugim jak dachówki.Polej sosem piwnym. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch zapiekanki.
  4. Piecz 35 minut w temperaturze 200 st. C, aż ser się roztopi. Przed podaniem oprósz zapiekankę słodką papryką.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE