Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 3 sztuki cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki margaryny
- 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciemnego piwa
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 15 dag sera gouda
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj i gotuj w osolonej wodzie przez 15 - 20 minut na półtwardo. Odcedź i ostudź.
- Cebule obierz, pokrój w plastry. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej dwie łyżki margaryny i podsmaż na nich cebulę i czosnek. Następnie dodaj mąkę, podsmaż mieszając i podlewając piwem. Gotuj 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem i tymiankiem.
- Naczynie żaroodporne posmaruj łyżką margaryny. Ziemniaki obierz, pokrój w grube plastry i układaj w naczyniu jeden na drugim jak dachówki.Polej sosem piwnym. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch zapiekanki.
- Piecz 35 minut w temperaturze 200 st. C, aż ser się roztopi. Przed podaniem oprósz zapiekankę słodką papryką.
Źródło przepisu: przyślij przepis!