Dzisiaj jest: Środa, 05.08.2020 Imieniny: Marii i Stanisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Zapiekanka jabłkowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka jabłkowa to przepis na smaczną kolację na słodko. Danie najlepiej podawać na ciepło.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  jajka
  • 400 g  twaróg
    mielony
  • 125 ml  mleko
  • 1 opakowanie  budyń waniliowy
  • 1 szczypta  proszek do pieczenia
  • 125 g  cukier
  • 250 g  jabłka
  • 75 g  rodzynki
  • 1 szczypta  sól
  • 1 łyżka  bułka tarta
  • 25 g  masło
    +do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka oddziel od białek. Twaróg wymieszaj z żółtkami, mlekiem, proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i cukrem.
  2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w dość cienkie półksiężyce i razem z rodzynkami dodaj do masy twarogowej.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj do masy twarogowej. Ostrożnie wymieszaj.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przełóż do niej masę twarogową. Zapiekankę posyp bułką tartą. Pozostałe masło podziel na płatki i ułóż na zapiekance. Piecz 10 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE