Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki jajka
- 400 g twaróg
mielony - 125 ml mleko
- 1 opakowanie budyń waniliowy
- 1 szczypta proszek do pieczenia
- 125 g cukier
- 250 g jabłka
- 75 g rodzynki
- 1 szczypta sól
- 1 łyżka bułka tarta
- 25 g masło
+do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka oddziel od białek. Twaróg wymieszaj z żółtkami, mlekiem, proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i cukrem.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w dość cienkie półksiężyce i razem z rodzynkami dodaj do masy twarogowej.
- Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj do masy twarogowej. Ostrożnie wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przełóż do niej masę twarogową. Zapiekankę posyp bułką tartą. Pozostałe masło podziel na płatki i ułóż na zapiekance. Piecz 10 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane