Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 2 sztuki czubate szklanki ugotowanego ryżu
- 1 sztuka mały kalafior
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka cebula
- 4 sztuki jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 sztuki czubate łyżki masła
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- słodka papryka
- masło
- bułka tarta do obsypania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalafiora podziel na różyczki, opłucz i gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie. Odsącz, przełóż do miski i lekko rozgnieć widelcem.
- Cebulę i paprykę oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj kalafiora, ryż, jajka, posiekany koperek i 4 łyżki bułki tartej. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Nałóż przygotowaną masę ryżowo-kalafiorową, wyrównaj powierzchnię. Piecz 40-50 minut w temperaturze 190 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy