Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka kalafiorowa z ryżem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 2 sztuki czubate szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 sztuka mały kalafior
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka cebula
  • 4 sztuki jajka
  • 4 łyżki  bułki tartej
  • 2 sztuki czubate łyżki masła
  • 1 pęczek  koperku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • słodka papryka
  • masło
  • bułka tarta do obsypania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Kalafiora podziel na różyczki, opłucz i gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie. Odsącz, przełóż do miski i lekko rozgnieć widelcem.
  2. Cebulę i paprykę oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj kalafiora, ryż, jajka, posiekany koperek i 4 łyżki bułki tartej. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Nałóż przygotowaną masę ryżowo-kalafiorową, wyrównaj powierzchnię. Piecz 40-50 minut w temperaturze 190 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE