Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka kalafior
sól
do smaku1 łyżka tłuszcz
250 g pieczarki
1 sztuka cebula
mała3 łyżki olej
pieprz
świeżo zmielony, do smakugałka muszkatołowa
mielona, do smaku1 łyżka sok z cytryny
125 g śmietana
do zup i sosów2 łyżki zasmażka
błyskawiczna1/2 pęczki natka pietruszki
3 sztuki pomidory
oregano
suszone, do smaku150 g ser
w plastrach
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kalafiora odetnij liście i głąb. Kalafior podziel na różyczki, włóż na 30 minut do osolonej wody. Następnie odcedź, przelej zimną wodą i gotuj przez 10 minut w lekko osolonej wodzie.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i przełóż do niego osączone różyczki kalafiora.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pieczarki z cebulą. Duś przez 6 minut, często mieszając.
- Pieczarki dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Następnie dodaj do grzybów śmietanę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Posyp zasmażką i gotuj jeszcze przez 1 minutę, ciągle mieszając.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Dodaj do pieczarek i dokładnie wymieszaj. Pomidory umyj, pokrój w ósemki i dopraw solą, pieprzem i oregano. Tak przygotowane pomidory ułóż na kalafiorze.
- Do naczynia z kalafiorem przełóż zawartość patelni i równomiernie rozprowadź. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika i piecz 7 minut w 225 st. C. Po tym czasie nakryj zapiekankę plastrami sera i piecz kolejne 7 minut.
Źródło przepisu: Dania zapiekane