Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 sztuka mały por
1 sztuka marchewka
5 sztuk pieczarek
1/4 sztuki papryki
2 opakowania serka topionego
100 g sera żółtego
1 łyżka oliwy z oliwek
150 g makaronu rurki
500 ml bulionu
100 g śmietany 18%
1 łyżka mąki kukurydzianej
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wlej oliwę, rozgrzej i podsmaż na niej pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dorzuć pokrojone w talarki marchewki i paseczki papryki. Duś wszystko przez 10 minut.
- Bulion połącz z mąką, śmietaną, szczyptą soli i pieprzem. Mieszankę wlej do warzyw, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie do zawartości naczynia dodaj makaron. Całość gotuj przez 5 minut. Dodaj pokrojone w kostkę serki topione. Podgrzewaj do czasu, aż serki się roztopią.
- Wszystkie składniki przełóż do naczynia żaroodpornego. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim wierzch zapiekanki. Piecz 20 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników