Dzisiaj jest: Wtorek, 26.05.2020 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Zapiekanka na słodko


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka na słodko to przepis na słodką kolację. Danie można wzbogacić dodając do sosu np. rodzynki.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 3 sztuki  bułka pszenna
    czerstwa, z czekoladą
  • 250 ml  mleko
  • 250 g  śmietana kremówka
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 1/2 łyżeczki  olejek waniliowy
  • 40 g  cukier
  • masło
    do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Bułki pokrój w kromki o grubości ok. 1 cm, po czym ułóż je w formie.
  2. Jajko wbij do miski, po czym ucieraj z żółtkami i cukrem do uzyskania puszystego kremu.
  3. Do garnka wlej mleko oraz kremówkę. Podgrzej. Następnie powoli wlewaj masę jajeczną, cały czas mieszając. Dodaj olejek waniliowy i dokładnie wymieszaj.
  4. Pieczywa w formie zalej ciepłym sosem. Całość odstaw na 5 minut, po czym wstaw do piekarnika i piecz 45 minut w 160 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Garfield

Posty : 13

Przepisy: 109


Zobacz więcej na temat:

zapiekankaprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE