Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
3 sztuki bułka pszenna
czerstwa, z czekoladą250 ml mleko
250 g śmietana kremówka
1 sztuka jajka
2 sztuki żółtko z jajka
1/2 łyżeczki olejek waniliowy
40 g cukier
masło
do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Bułki pokrój w kromki o grubości ok. 1 cm, po czym ułóż je w formie.
- Jajko wbij do miski, po czym ucieraj z żółtkami i cukrem do uzyskania puszystego kremu.
- Do garnka wlej mleko oraz kremówkę. Podgrzej. Następnie powoli wlewaj masę jajeczną, cały czas mieszając. Dodaj olejek waniliowy i dokładnie wymieszaj.
- Pieczywa w formie zalej ciepłym sosem. Całość odstaw na 5 minut, po czym wstaw do piekarnika i piecz 45 minut w 160 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku